Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация

ОП "СПИОПТ"Димитровград

Работно време - Неделен пазар
Петък, събота и неделя от 06.00 до 16.00 ч.
Меню

Димитровградският пазар е преминавал през много кризи, ще преодолее и тази!

16.02.2022
Нови фирми стъпват на тържището и работят с ентусиазъм, казва шефът Росица Маринова

Димитровградският пазар е преминавал през много кризи през годините. Сега отново е в труден период, но ще го преодолее, убедена е Росица Маринова, шеф на общинското предприятие. Тя е родена на 23 септември 1978 г. в Габрово. Завършва средно образование в СОУ „Любен Каравелов” – Димитровград. Бакалавър от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, специалност „Стопанско управление” (2002 г.). Магистър от Бургаския свободен университет, специалност „Бизнес администрация” (2010 г.). От 2005-а до 2011 г. е старши инспектор в отдел „Приходи” в Общинска администрация – Димитровград. От 2011 г. – главен счетоводител в Общинско предприятие „Стопанисване, поддържане и изграждане на общински пазари и тържища“ (ОП СПИОПТ). От началото на юни 2021 г. е назначена за негов временен директор.

Г-жо Маринова, 10 години бяхте главен счетоводител на Общински пазари – Димитровград, от няколко месеца сте директор. Как виждате нещата от шефското място?

Не бих казала, че за мен има някаква голяма промяна, тъй като аз много активно подпомагах дейността на предходния директор. От голяма полза е за мен, че съм запозната със системата, с нормативните актове и документи. Разбира се, фокусът вече е по-разширен, различни са ангажиментите и отговорността за цялото предприятие.

Цената на турската лира се отрази. Раздвижване се очаква с пролетните колекции

Какво се промени напоследък в предприятието и какви са бъдещите планове?

На първо време, помислихме за подобряване на организацията и усъвършенстване на правилата, за да улесним работата на служителите и взаимодействието с нашите ползватели. Ще търсим и различни варианти за популяризация на пазара, да го направим още по-атрактивен за търговци и посетители. Трудностите в последно време за всички са очевидни. На обема на търговията влияние оказва сериозното поевтиняване на турската лира, което привлича много клиенти да пазаруват изгодно в Турция. Това доведе до по-ниски обороти покрай празниците през декември и януари. Нещата допълнително се усложняват от високите цени на тока, засегнали най-вече на шивашката промишленост.

Как се отразява пандемията на Общинските пазари в Димитровград?

С това щях да продължа. Ковид мерките водят до спад на търговията. Много хора предпочитат да пазаруват онлайн, за да избегнат физическия контакт. В частност, намаляват покупките за деца и ученици. В условия на криза, нормално е да намалят и продажбите на дрехи. Това е може би най-тежкият период за всички търговци. Дано премине скоро. Надеждите и очакванията са свързани със следващите колекции, пролетното раздвижване на пазара и облекчаването на мерките.

Таксите остават без промяна

Отново е предвидена отстъпка от 10% за заплатилите годишните си такси на Неделния пазар до края на март тази година. Има ли и други важни неща, които трябва да знаят търговците?
Забелязва се леко повишен интерес към отстъпката, която гарантира Община Димитровград, за да подпомогне дейността на търговците. Част от тях предпочитат да спестят суми от наема, за да компенсират за други разходи. Важно е да отбележим, че наемите не са увеличавани от дълги години и засега няма намерение да бъдат променяни. Иначе, не се предвиждат някакви съществени промени, от утвърдените досега. Само ще напомня на търговците да спазват работното време, в петък събота и неделя, както и по възможност, да плащат в срок задълженията си.

Какви са приходите на общинското предприятие и как върви събираемостта на задълженията?

Завършихме 2021 г. с по-високи приходи, спрямо 2020 г. За миналата година те са 3 431 776 лева, за по-миналата – 2 885 340 лева. Това се дължи основно на два факта. Първият е, че през 2020 г. пазарът бе затворен за месец и половина, заради пандемията. Това се отрази не само на приходите за конкретния период, но и доведе до отлив на търговци. Процесът обаче е динамичен, защото нови фирми стъпиха на пазара. Те имат ентусиазъм за реализация на тяхната стока и продукция. В много голяма степен той се оправдава. На следващо място, приходите са повече благодарение на подобрената събираемост на задължения от предходни години. Категорично започнахме да ги изискваме, тъй като не е коректно, спрямо всички останали, които са изрядни.

Предлагаме безплатна услуга – представяне на търговците на Неделния пазар

Неделният пазар е най-голямото тържище на открито в страната. Как виждате бъдещето му?

Пазарът е възникнал по естествен път. Той е бил и продължава да бъде много важен за Димитровград. Освен че дава прехрана на много семейства, привлича и много посетители и търговци, от населени места и градове от цялата страна. С времето част от тях остават да живеят в Димитровград, който е много красив и сред най-зелените. Неделният пазар преминава през труден период, но това не е първата криза, през която се е изправял през годините и преодолявал. Ще надмогне и тази, само трябва да мине време, през което да се справим с важните задачи. Стъпка по стъпка, започвайки с отделните ангажименти. Първото нещо, което направих като директор, бе да сложа допълнителни кошчета, каквито според мен нямаше достатъчно. Може да изглежда незначително, но е важно да имат хората къде си изхвърлят отпадъците, за да запазваме приветливия вид в пазарните дни. На следващо място са текущи ремонти, но всичко по реда си. Секторите на тържището са добре организирани и се знае в кой каква стока се предлага. Обособени са участъци за спортни екипи, пердета, килими, дамско и мъжко облекло… Предлагаме и безплатна услуга за търговците – да ги представяме на интернет платформите си, за да се подобряват контактите им с потенциалните клиенти.

На Автопазара изненадата е гарантирана

А на Автопазара, който също е много колоритен?

Навремето там са се предлагали много автомобили. Сега фокусът му е изместен, макар че е запазил името си. Това не го прави по-малко привлекателен, тъкмо напротив, защото там се откриват неща от всякакъв род. Може да се намери абсолютно всичко – разнообразни части, електроуреди, предмети с колекционерска стойност и всякакви други. Голяма част от посетителите отиват с основната идея да се разходят и разгледат. Винаги обаче има нещо, което ги грабва, привлича вниманието. В повечето случаи задължително си тръгват с най-малко една или две покупки. На Автопазара изненадата винаги е гарантирана и той наистина има своето запазено място.

Да не забравяме зеленчуковия Бабин пазар. Какъв е процентът на производителите, които предлагат продукцията си там?

90% от търговците там са производители. Съвсем малка част са търговски фирми. Плодове и зеленчуци могат да се намерят в много магазини, но на Бабин пазар имате гаранция, че в голямата си част те са от малките производители. Закупувайки от тях, не само ги подкрепяте, но имате по-голяма сигурност, че са екологично чисти.

„На пазар в Димитровград!“ е хубаво мото. Да го допълним и с едно лично послание към търговците и посетителите?

Пожелавам на всички търговци и посетители преди всичко да са здрави и да се чувстват щастливи в ежедневието си. Използвам случая да ги поканя на пазар в Димитровград, където може да намерите всичко, което търсите, на едно място!

Линк: https://izvestnik.info/димитровградският-пазар-е-преминава/